Actriţa Elizabeth Taylor

Actriţa Elizabeth Taylor a murit miercuri, la Los Angeles, la vârsta de 79 de ani, relatează mass-media americane. Actriţa a încetat din viaţă în urma unui infarct, iar decesul s-a produs la primele ore ale dimineţii. Elizabeth Taylor fusese internată în spital în urmă cu câteva zile. Distinsă cu Premiul Oscar de două ori, artista este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, potrivit Agerpres.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la Londra, într-o familie de americani stabiliţi la Londra, la 27 februarie 1932. Familia ei s-a mutat în SUA, în 1942, când a jucat în primul ei film, la vârsta de 10 ani.

Actriţa cu ochii violeţi a avut o viaţă tumultoasă, atât în plan profesional, cât şi personal, fiind considerată ultimul star al Hollywoodului de altădată.

A fost cea mai răsfăţată actriţă de la Hollywood. Criticii spun că a fost şi cea mai scumpă. Numai pentru Cleopatra a primit, în 1962, peste un milion de dolari.

Căsătoria ei cu Richard Burton a fost multă vreme în atenţia presei de scandal. Cei doi s-au cunoscut în 1963, în timpul filmărilor la Cleopatra. Mariajul lor a fost unul dificil, de cele mai multe ori din cauza consumului de alcool. Acest lucru le-a afectat cariera, dar nu înainte de a câştiga o foarte mare popularitate. Burton şi Liz au divorţat în 1974, iar în 1975 s-au recăsătorit. A doua căsătorie n-a durat decât un an. „Dragostea noastră a fost atât de înflăcărată, încât ne-a mistuit pe amândoi”, spunea Burton după divorţ.

Dintre filmele în care a jucat amintim: Anna celor o mie de zile (1969), Boom (1968), Ceremonie secretă (1968), Doctor Faustus (1967), Îmblânzirea scorpiei (1967), Cui i-e frica de Virginia Woolf? (1966), Cleopatra (1963) Pisica pe acoperişul fierbinte (1958).

Din anii 1970, Elizabeth Taylor a început încet să dispară din atenţia publicului din cauza multor probleme de sănătate, dar a mai apărut în filme precum Identikit (1974), A Little Night Music (1978), The Flintstones (1993).

Elizabeth Taylor a jucat în peste 50 de filme şi a reuşit să câştige premii la aproape toate festivalurile de film. În 1960 a primit un premiu Oscar pentru filmul Butterfield 8, iar în 1966 un Oscar şi Premiul Academiei Britanice pentru Who’s Afraid of Virginia Woolf?. De asemenea, actriţa a câştiga premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de la Berlin. A primit Premiul Academiei de Film pentru întrega carieră, în 1993.

Actriţa a participat la numeroase acţiuni caritabile, pentru a strânge fonduri dedicate luptei împotriva maladiei SIDA, de la începutul anilor 1980, devenind o puternică forţă de mobilizare. În 1991, Taylor a pus bazele fundaţiei Elizabeth Taylor AIDS Foundation (ETAF). Elizabeth Taylor a avut doi fii, Michael şi Christopher şi o fiică, Liza.
Sursa:click
Legenda hollywoodiană Elizabeth Taylor va intra în istorie datorită vieţii ei tumultuoase poate mai mult decât pentru cariera ei de artistă, care a inclus roluri în 50 de filme.

Cunoscută ca o frumuseţe temperamentală cu o personalitate pe măsură, Elizabeth Taylor era celebră şi pentru ochii ei violeţi. Cel mai faimos rol a fost cel în filmul „Cleopatra” din 1963, pentru care a semnat un contract-record de 1 milion de dolari, care s-a mărit până la 7 milioane de dolari din cauza întârzierilor în filmare. Criticii spun că azi suma ar echivala cu 47 de milioane.
Căsătorită de 8 ori, dragostea vieţii sale era fără îndoială Richard Burton, actorul galez cu care s-a căsătorit, şi de care s-a divorţat, de două ori.

În 2010, pentru prima dată, Elizabeth Taylor a dezvăluit fragmente din scrisorile de dragoste primite de la Richard Burton, trimise pe parcursul a două decenii, cât a durat povestea lor. Scrisorile au fost publicate în cartea „Dragoste Furioasă: Elizabeth Taylor, Richard Burton şi căsătoria secolului”, scoasă în 2010.

Cei doi s-au întâlnit prima dată la o petrecere în Bel Air în 1952, atunci când ea avea 20 de ani, iar el 26. Aventura lor a început aventura lor zece ani mai târziu în timp ce filmau „Cleopatra”, când au fost cele mai mari staruri de film din lume.
Au fost condamnaţi de Vatican pentru că ambii erau căsătoriţi la acea vreme. Prima lor căsătorie a durat din 1962 până în 1974. Ei s-au recăsătorit un an mai târziu şi au rupt definitiv relaţia în iulie 1976.
„Din primele momente de la Roma am fost întotdeauna nebuneşte şi pasional îndrăgostiţi. Am avut mai mult timp, dar nu suficient”, a spus Taylor. Richard Burton i-a dăruit bijuterii fabuloase, cheltuind 1,1 milioane de dolari pe un diamant de 69,42 carate Cartier, dar mult mai remarcabile decât bijuteriile erau scrisorile lui de amor.
Burton a fost indiscutabil un mare actor, dar scrisorile arată că el a fost un scriitor talentat, uneori prea liric şi jucăuş, dar şi capabil de a folosi cu intensitate limba sa maternă. „Dacă mă abandonezi, va trebui să mă sinucid. Nu există viaţă fără tine”, a scris Burton într-o scrisoare. „Te iubesc şi te voi iubi mereu. Întoarce-te la mine cât mai curând posibil”, scria el după una din certurile lor tumultuoase.

„Richard a fost magnific în fiecare sens al cuvântului… Şi în tot ceea ce el a făcut-o vreodată… El a fost cel mai bun, cel mai amuzant şi cel mai blând tată. Toţi copiii mei îl adorau”, spunea Liz Taylor.
Ultima scrisoare de dragoste a fost scrisă de Burton cu doar câteva zile înainte de moartea lui cauzată de o hemoragie cerebrală în 1984 în Elveţia, la vârsta de 58 de ani. El scrie că a fost cel mai fericit cu Taylor şi se întreba „Ar mai fi o şansă?”.
Taylor a primit scrisoarea când s-a întors la ea acasă la Los Angeles după serviciul memorial al lui Burton. Actriţa a păstrat scrisoarea în sertarul de la noptieră. A fost singura scrisoare pe care nu le-a arătat-o celor la „Vanity Fair”, deşi le-a citit din ea editorilor revistei.
Sursa:Click

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s