Anatomia corpului – Ovulaţia

Ce este ovulaţia?

Ovulaţia – eliminarea unui ovul matur din foliculul ovarului în cavitatea organismului pentru o fecundare ulterioară. La o fetiţă nou-născută sunt prezente 7-10 milioane de oocite. De aceea este important de ţinut minte, că sănătatea viitoare femei are baze încă în pântecele mamei.

De aceea este important de ţinut minte că sănătatea viitoarei femei, se formează încă în pântecele mamei. Din momentul conceperii până la momentul maturizării sexuale şi posibilitatea de avea copii, organismul feminin pierde milioane de ovule, care nu mai pot fi reîntoarse. Majoritatea foliculilor mor în timpul procesului de apoptoză (moartea programată a celulelor). La momentul primei menstruaţii, la fetiţe sunt circa 400 000 de oocite. Se consideră, ă femeia cu un ciclu menstrual regulat produce circa 400 de oocite mature (după alte date 300-500) pe parcursul vieţii. Acest lucru nu înseamnă că femeia poate fi însărcinată de 400 de ori, pentru că nu toate ovulele sunt întregi şi trebuie la fel de exclus perioadele vieţii, când femeia nu are contacte sexuale cu bărbaţii. La vârsta de 40 de ani procesul de moarte al oocitelor se accelerează, şi către vârsta de 50 de ani acestea rămânând foarte puţine.

Dar, chiar şi în perioada menopauzei, în ovare se găsesc folicule primordiale, care nu sunt sensibile la dozele mari de hormoni. Ovulaţia – este un proces natural de maturizare a ovulului (celulă sexuală feminină). Fără aceste celule nu vor fi urmaşi. Ovulaţia nu se poate de-o privit aparte de întreg ciclul menstrual. Dacă e să vorbim despre reproducerea omului, este important să înţelegem, că ovulaţia – este un proces destul de scurt (mai puţin de o secundă) a ciclului menstrual, care durează 21-35 de zile.

Cum decurge ciclul menstrual?

Tot ciclul menstrual poate fi divizat în faza foliculară (prima fază), ovulaţia, faza luteinară (faza a doua sau progesteronară) şi perioada de sângerare. Perioada de maturizare a ovulului ocupă aproximativ 90 de zile, începând cu creşterea de la un folicul mic (antral), dezvoltarea lui în folicul dominant (graafie) şi se termină procesul cu ruperea. Este interesant, că toată perioada de maturizare a foliculului, în afară de ultimele două săptămâni, nu depinde de nivelul de gonadotropine. Înainte eronat se considera, că maturizarea ovulului are loc în ambele ovare pe rând. Însă, paradoxal, dar la femei ovulaţia are loc în ovare spontan, fără rânduială, adică, în acelaşi ovar maturizarea ovulului se poate de urmărit câteva cicluri consecutive.

De ghicit în care dintre ovare se va dezvolta un folicul dominant, la începutul ciclului este imposibil, însă începând cu a 5 sau a 7-ea zi se poate de urmărit procesul de maturizare a ovulului cu ajutorul UltraSonoGrafiei. Faza foliculară a ciclului menstrual începe cu prima zi a menstruaţiei şi se termină cu procesul de ovulaţie. La un ciclu de 28 de zile această perioadă durează în mediu 14 zile. Faza luteinară, sau, cum mai este numită, progesteronară, începe imediat după ovulaţie prin formarea unui cheag de sânge în locul folicolului plesnit şi este mai stabil după durată (12-16 zile).

Care sunt semnele ovulaţiei?

Molimina – este semnul ciclului ovulatoriu normal, care include în sine dureri de burtă în mijlocul ciclului, dureri în una din părţile burţii, disconfort în partea de jos a burţii înaintea menstruaţiei, dureri în regiunea musculară înaintea menstruaţiei şi ul şir de alte semne. Există la fel şi noţiunea de sindrom ovultoriu.

Sindromul ovulatoriu – este ansamblul de senzaţii şi semne, pe care femeia le poate simţi în perioada ovulaţiei, de obicei în mijlocul ciclului. Dat fiind faptul că acest sindrom se consideră o normă fiziologică a organismului feminin, în majoritatea ţărilor sindromul ovulatoriu nu este o diagnoză, şi de aceea medicii nu dau o anumită atenţie acestui fapt. Cu o zi-două înaintea ovulaţiei şi în ziua ovuzlaţieim femeia poate simţi dureri de diferită intensitate în regiunea de jos a burţii. La unele femei procesul de ovulaţie poate fi dureros dacă ea are prezenţa joncţiunilor la bazinul mic.

La fel durerea din tipul ovulaţiei poate fi provocată de stresul de la diferite boli, inclusiv şi a celor ginecologice. La un şir de femei este o sensibilitate ridicată faţă de durere. Un alt semn al sindromului ovulatoriu sunt eliminările sanguine încătuoase din perioada ovulaţiei. Acestea sunt legate de fluctuaţiile bruşte ale nivelului de hormoni din mijlocul ciclului şi reacţia de aşternere a uterului faţă de aceste fluctuaţii. Dacă a fost stabilit, că durerea şi eliminările sanguine sunt legate de prezenţa sindromului ovulatoriu, atunci această stare nu este neapărat de-o tratat. În unele cazuri pentru scăderea senzaţiilor de durere femeia poate primi preparate analgezice.

Ce durată poate avea ovulaţia?

Ovulaţia prin sine – este procesul de plesnire a foliculului şi ieşirea ovulului în cavitatea corpului, de aceea ea durează mai puţin de o secundă.

Sexul în timpul ovulaţiei

Conceptul este foarte simplu: dacă femeia vrea să rămână însărcinată, atunci, ea trebuie să aibă un contact sexual (sex) în ziua ovulaţiei, şi invers, dacă ea nu vrea să aibă copii, ea trebuie să se abţină de la sex în ziua ovulaţiei şi câteva zile până la ovulaţie.

Ovulaţia şi conceperea – zile cu şi fără risc

Ovulul maturizat este în stare să fie fecundată timp de 24-36 de ore din momentul ovulaţiei. Unii savanţi afirmă, că primele 12 ore din viaţa ovulului sunt cele mai optime pentru fecundare. Dacă fecundarea nu a avut loc, atunci ovulul moare şi se resoarbe. De aceea mijlocul ciclului (iar începutul ciclului menstrual se calculează din prima zi a ciclului anterior) este cel mai optim pentru conceperea unui copil.

Întreg ciclul menstrual se poate de-l divizat în trei perioade a câte 9 zile: primele 8-9 zile de la începerea menstruaţiei sunt zile pre-ovulare, care sunt destul de lipsite de risc în relaţia începerii unei sarcini.

A doua perioadă începând cu a 9-a până la 18-19-a zi sunt cele mai periculoase, pentru că în această perioadă este destul de mare probabilitatea de a rămâne însărcinată. Restul celor 9 zile (perioada post ovulatorie) sunt cele mai lipsite de risc în relaţie cu apariţia sarcinii. Această metodă poate fi aplicată de femeile cu un ciclu menstrual regulat de 28-32 de zile. Însă un şir de factori pot întârzia ovulaţia (de exemplu răceala, acutizarea unei boli generale), de aceea în astfel de cazuri această metodă de contracepţie devine ineficientă.

Noţiunea de menstruaţie – cum şi de ce?

Menstruaţia – este ciclul lunar, sau eliminările sângeroase din vagin care sunt ciclice. Ciclul uterin reprezintă prin sine schimbările aşezării (endometria) în conformitate cu schimbările în ovare.

Menstruaţiile durează aproximativ 4-5 zile. Cu toate acestea celulele necrotice ale aşezământului uterin sunt eliminate în exterior cu fluxul de sânge. Apariţia menstruaţiei la femei, mărturiseşte despre faptul că ea în perioada de vârstă reproductivă şi ovarele ei sunt în stare să producă celule sexuale mature – ovule, care pot fi fecundate cu o urmare ulterioară a sarcinii şi a naşterii urmaşilor.

Un ciclu menstrual normal în mediu durează 28 de zile (plus/minus 7 zile), însă fluctuaţiile de durată pot fi de la 21 la 35 de zile. La 5% dintre femeile sănătoase, menstruaţia durează mai puţin de 4 zile şi la 5% dintre femeile sănătoase menstruaţia durează mai mult de 8 zile. Un moment important al duratei ciclului menstrual este prezenţa maturităţii regulate a ovulelor. În timpul anului la femeie trebuie să fie nu mai puţin de 9 cicluri menstruale. O normă poate fi ciclul, dacă durata lui nu este mai mică de 14 zile.

Temperatura bazală – ce este aceasta, pentru ce trebuie şi cum se măsoară corect?

Măsurarea temperaturii bazale a corpului se efectuează cu scopul de depistare a zilei de ovulaţie. Această metodă a fost elaborată în anul 1953 de către profesorul englez Marshal şi de el se folosesc nu doar femeile, care vor să rămână însărcinate, dar şi femeile, care controlează o potenţială concepere. Este cea mai simplă, ieftină şi accesibilă metodă pentru folosire în condiţii casnice din toate care există, însă şi cel mai nesigur. Pentru măsurarea temperaturii bazale, femeia trebuie să folosească un termometru special, care nu se poate de folosit în alte scopuri. Măsurarea temperaturii corpului se poate de efectuat în cavitatea bucală, în regiunea subsuorilor, în anus, sau vagin.

Temperatura corpului la suprafaţa pielii în cazul dacă nu există infecţii ale dermei, mereu va fi neglijabil mai mică de cât temperatura măsurată cu termometrul în cavitatea bucală sau anus (interiorul corpului), de aceea, dacă femeia a început să măsoare temperatura într-un loc, ea trebuie să continue măsurarea temperaturii bazale, în acelaşi loc până la terminarea ciclului. Măsurarea se va efectua dimineaţa, după somn de o durată nu mai mică de 6 ore, decurs de 8-10 minute, de aceea este de a ţine termometrul lângă locul de dormit. Sub influenţa creşterii progesteronului în faza a doua a ciclului, temperatura corpului de obicei creşte cu 0,5-0,8 grade, ce se poet de fixat pe graficul temperaturii. În acest grafic trebuie să fie indicate zilele, când femeia a avut contact sexual, răceală, dar şi constipaţii şi diaree, dacă măsurările se iau din anus. Pentru preîntâmpinarea sarcinii, femeia trebuie să evite contactele sexuale pe parcursul a trei zile după creşterea temperaturii corpului, însă din păcate, o zi exactă a ovulaţiei cu ajutorul acestei metode nun se poate de prezis. Temperatura se poate ridica şi a doua zi şi peste câteva zile după ovulaţie, sau îndeobşte puţin se va diferenţia de la tabloul din prima fază – toate aceste variante sunt o normă, dacă rezultatul USG şi a hormonilor este normal. La o treime dintre femei, temperatura corpului scade până la nivelul primei faze peste 3-7 zile după ovulaţie. Mulţi medici recomandă să se efectueze o comparaţie prealabilă a graficelor de temperatură a corpului cu rezultatele monitorizării USG măcar la 1-2 cicluri pentru indicarea siguranţei acestei metode.

Care este scopul ovulaţiei?

Scopul ovulaţiei – ieşirea unui ovul matur în cavitatea corpului, de unde ovulul se mişcă prin canalele uterine în cavitatea uterină. În calea sa ea se „întâlneşte” cu celulele sexuale masculine (spermatozoizii, şi astfel are loc fecundarea.

Cu alte cuvinte, scopul oricărui act sexual este procesul de fecundare şi de obţinere a urmaşilor.

Starea psihologică în perioada de ovulaţie

Ovulaţia nu influenţează asupra stării psihologice a femeii. La multe femei creşte atracţia sexuală, ce este natural – natura a avut grijă de faptul, ca femeia să aibă dorinţă de un contact sexual cu un bărbat pentru conceperea unui copil.

Ovulaţia şi genul copilului

Ovulaţia nu are nici-o influenţă faţă de planificarea genului copilului, pentru că femeia mereu formează doar celule sexuale X, iar genul viitorului copil mereu se defineşte de tipul spermatozoidului, care a fecundat ovulul. Genul copilului depinde nu de mamă, ci este definit de bărbat – donatorul de celule sexuale masculine, care în cazul uni act sexual neprotejat nimeresc în organele genitale feminine şi la timpul oportun pot fecunda un ovul feminin matur. Aşa are loc conceperea unui copil. Bărbaţii au două tipuri de celule sexuale – cu cromozomul X (şi el dă începutul fetiţelor) şi cromozomul Y (acesta este „vinovat” de naşterea băieţeilor). Celulele sexuale masculine sunt numite spermatozoizi. Spermatozoizii Y sunt mai mici, mai uşori, mai agresivi şi din acest motiv se mişcă mai repede, însă mor mai repede. Spermatozoizii X au dimensiuni mai mari, sunt mai grei şi au mişcări mai lente, şi acest lucru înseamnă că trăiesc mai mult. Dat fiind faptul că spermatozoizii Y sunt mai rapizi în mişcări, însă mor mai repede, dacă planificaţi să aveţi un băieţel, o viaţă sexuală deschisă trebuie să aveţi mai aproape de ziua în care se maturizează un ovul la femeie – de obicei cu 24 de ore până la sau în ziua ovulaţiei. Dacă planificaţi o fetiţă, actul sexual trebuie să aibă loc cu 2-3 zile până la ovulaţie.

Antonina Dobrovolscaia

Sursa:Click

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s